La Bien Aparecida Restaurant, with an aroma of sanctity

The iconographic potential of the image of the Virgin La Bien Aparecida, patron saint of the Cantabrians, together with the architectural configuration of the Santander premises, of small spaces separated by large load-bearing walls, leads Tarruellatrenchs to propose a space with winks materials that evoke ecclesiastical elements such as ribs of the roofs of the ships, arrangement of benches, stone altars, confessionals and the crowns of the Virgin.



In the same way that the pre-existent Muraria architecture can recall an ecclesiastical configuration, it also evokes tavern-style gastronomic spaces where simplicity, austerity and the nature of the materials give prominence to food and its abundance at the table.
The gastronomic premises of working with first quality products, cooked with contemporary ideas and techniques but without losing the charm of traditional flavor, served in generous and shared sources that refer us to the abundant and homely food, are another main source of inspiration for the project.



Working with noble materials, very basic forms, simple manipulations of the materials and some purification, simplicity and at the same time delicacy in the definition of colors and finishes. One of the most important decisions has been to maintain the plastered walls presented by the premises at the beginning of the reform to reinforce the idea of ​​austerity and simplicity.
Oak wood, very present in floors, wainscots and furniture is presented natural, in solid planks that give the space weight and warmth. In the same way, the communal tables provide the character of a classic tavern.
Just as the abundance of wood brings warmth, the study of light has been very important to provide the environment with a domestic and natural atmosphere.



The restaurant is organized on three levels. Access takes place at an intermediate level at street level through a small double-height lobby that functions as a reception with a stone pedestal. From this point, a wooden staircase presided by a sculptural installation of golden crowns made with cutlery elements leads to the first floor. On this level there are two rooms, the bar and the toilets. With the purpose of creating a nucleus of activity the bar was proposed as a single central element as a table / bar of black stone where diners and waiters shared activity in front of a wooden shelf for the exhibition of liquors and wines, all semicultural by sliding doors in die-cut wood as a confessional. The toilets at the end of this floor play with the same stamped closing of the bar and with a large white stone pedestal that serves as a washbasin. On the lower floor there is a third more private room where the original vaulted ceiling of the building has been maintained, as well as the kitchen and the rest of the service areas.



All the first floor spaces play with ribs of pine wood that reproduces the traces of vaulted ceilings and down to the ground enhancing the verticality of the spaces.
Similarly, floor-to-ceiling mirror coverings cause some of the spaces to double and expand their boundaries. Thanks to this resource, in the dining room of community tables the effect of the nave is enhanced, in the bar area the vault is completed and in the bathroom we can duplicate the pedestal of the washbasin.


The formal simplicity of the project has made it possible to have all the facilities seen on the roof of the premises, climate ducts, electric trays, lighting, audio elements


Creative Direction: Sandra Tarruella and Ricard Trenchs
Project Manager: Mariona Guàrdia
Contributors: Núria Martínez, Bárbara Beserra.

author
Author: 

    Leave a reply "La Bien Aparecida Restaurant, with an aroma of sanctity"